Verificare RCA

Verificare RCA

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a realizat o aplicatie care permite verificarea online a oricarei polite RCA. Aveti nevoie doar de numarul de inmatriculare al vehiculului si puteti verifica daca automobilul este sau nu asigurat in acel moment.
Daca semnalati o eroare puteti contacta Comisia de Supraveghere a Asigurarilor printr-un formular electronic, care trimite mai departe catre compania de asigurari petitia voastra. Prin aceasta aplicatie puteti vizualiza daca orice participant la trafic are asigurarea RCA valabila.

Click pentru a Verifica RCA Online

CSA este pana in acest moment una din putinele institutii care functioneaza in Romania, putem spune chiar ca este on institutie europeana.

Informatii Utile Polita RCA

Asigurarea RCA este o asigurare prin care tertii prejudiciati in urma unui accident auto, produs din vina conducatorului auto asigurat, primesc despagubiri pentru daunele materiale sau decesul ori vatamarile corporale suferite. Persoana vinovata de producerea accidentului nu poate beneficia de despagubiri pentru vehiculul sau in baza propriei polite de asigurare RCA. Daunele produse propriului vehicul pot fi despagubite in baza unei polite de asigurare facultativa de avarii tip CASCO. Prin urmare, asigurarea RCA este foarte importanta, in acelasi timp obligatorie, chiar in cazul in care proprietarul unui vehicul are deja incheiata o asigurare tip CASCO.

Daca veti cumpara un vehicul nou, asigurarea RCA se poate incheia chiar la vanzator, cu reprezentantul asiguratorului autorizat, este chiar recomandabil sa faceti asa pentru ca asigurarea intra in vigoare in acelasi timp cu intrarea in vigoare a autorizatiei provizorii de circulatie sau a inmatricularii/inregistrarii vehiculului dumneavoastra, fiind asigurat chiar pe parcursul primului drum efectuat.

Persoana care vinde un vehicul are dreptul sa primeasca inapoi de la asiguratorul RCA partea din prima platita aferenta perioadei ramase pana la expirarea valabiliatii asigurarii, daca nu a produs prejudicii pe perioada derularii contractului. Pentru a recupera aceasta suma, el trebuie sa se adreseze asiguratorului, sa prezinte contractul de vanzare-cumparare.

Contractul de asigurare RCA poate fi incheiat cu oricare din societatile de asigurare autorizate. La incheierea contractului (6 sau 12 luni) vi se elibereaza polita RCA, impreuna cu vigneta alaturi de documentul international de asigurare.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a hotarat ca, incepand cu 1 ianuarie 2010, emiterea politelor de asigurare RCA sa se faca in sistem electronic. Astfel, asiguratorul preia datele necesare a fi inscrise in polita direct in sistemul informatic, va elibera polita asiguratului din sistemul informatic. Asiguratorul va tipari polita pe hartie jumatate alba jumatate verde pe care o va inmana soferului alaturi de vigneta pe care acesta are obligatia sa o aplice pe parbriz.

Legislatie RCA

Ordin nr. 5/2010 pentru punerea în aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 344 din 25/05/2010).

Ordinul nr. 113138/2006 privind modificarea, completarea Ordinului presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 113133/2006 pentru punerea in aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule

Ordinul nr. 113133/2006 pentru punerea in aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule

Legea nr. 136/1995 privind asigurarile, reasigurarile in Romania, cu modificarile, completarile ulterioare

Dauna

Daca in evenimentul rutier au fost implicate numai doua vehicule,fara a afecta alte bunuri materiale si fara victime sau vatamari corporale, puteti completa si semna impreuna cu celalalt conducator auto formularul Constatare Amiabila de Accident.

Cu acest formular va veti prezenta la asiguratorul RCA al conducatorului auto considerat de comun acord vinovat sau la propriul asigurator casco pentru eliberarea Documentului de Introducere in Reparatie a Vehiculului si avizarea unui dosar de dauna.

Daca au fost implicate mai multe vehicule, alte bunuri materiale au fost avariate, au rezultat vatamari corporale sau victime, conform legislatiei in vigoare, trebuie sa instiintati organele de politie sau alte organe de cercetare cerand efectuarea de cercetari si intocmirea de documente cu privire la cauzele, imprejurarile si modul in care s-a produs evenimentul.

Pe baza asigurarii RCA a proprietarului vinovat de accident sau a propriei asigurari facultative de avarii si furt, va puteti prezenta la oricare din punctele de lucru ale societatii de asigurare pentru a vi se elibera un Document de Introducere in Reparatie a Vehiculului si a vi se deschide un dosar de dauna.

De retinut

* Notati data si ora la care a avut loc accidentul;
* Daca accidentul a avut loc intr-o localitate notati numele si numarul strazii;
* Daca accidentul a avut loc in afara localitatii retineti kilometrul in dreptul caruia s-a petrecut;
* Notati directia de mers a autovehiculului condus de dumneavoastra precum si pe cea a celuilalt sofer, numerele de inmatriculare ale vehiculelor implicate in accident si numele conducatorului auto implicati in accident, precum si numele martorilor care au asista la accident;
* In cazul in care conducatorul auto implicati paraseste locul accidentului sau refuza sa se prezinte la organele de politie trebuie sa furnizati acestora cit mai multe amanunte despre celalalt autovehicul (tip, marca, numar de inmatriculare in intregime sau numai o parte din acesta etc.);
* Fotografiati autovehiculele implicate in pozitia in care au ramas imediat dupa accident. Vor fi utile ca probe.

Daca ati fost implicat intr-un accident fara victime, iar soferul implicat in accidentul dumneavoastra nu doreste completarea constatului amiabil, pentru a deschide un dosar de dauna aveti nevoie de urmatoarele acte:

* proces verbal de la politie / anexa 2 de la politie / document explicativ pompieri / constat amiabil;
* autorizatie de reparatie;
* seria si tichetul RCA (sau Cartea Verde in cazul in care celalalt autovehicul este inmatriculat in strainatate);
* certificatul de inmatriculare al vehiculului;
* carte identitate proprietar /delegat;
* fotocopia permisului de conducere al soferului implicat;
* procura notariala, daca vehiculul apartine altei persoane fizice decat proprietarul;
* delegatie, daca vehiculul apartine unei persoane juridice (firma/societate de leasing).

Constatul amiabil

De la 1 iulie 2009, conducatorii auto implicati intr-un accident rutier pot utiliza formularul de Constatare Amiabila de Accident in relatia cu societatile din domeniul asigurarilor, fara a mai fi necesara intocmirea de documente de constatare de catre Politie. Puteti folosi acest formular doar in situatia in care accidentul rutier s-a intamplat pe teritoriul Romaniei, intre doua vehicule, iar in urma acestuia au rezultat numai pagube materiale.

Prin utilizarea constatarii amiabile societatea de asigurare este obligata sa indeplineasca formalitatile de deschidere a dosarului de dauna, sa efectueze constatarea pagubelor, sa elibereze documentul de introducere in reparatie a vehiculului.

Utilizarea acestui formular nu este obligatorie. Ea reprezinta o alternativa la procedura care prevede deplasarea la unitatea teritoriala de politie pentru incheierea unui proces verbal. Astfel, cei doi conducatori auto implicati intr-un accident au dreptul sa aleaga daca folosesc formularul de constatare amiabila sau se adreseaza Politiei.
Cum utilizam constatul amiabil?

Formularul poate fi utilizat in relatia cu societatile de asigurare numai daca este completat si semnat de ambii conducatori de vehicule implicati in accident. Completarea si semnarea formularului nu reprezinta o recunoastere a responsabilitatii, ci va ajuta in solutionarea dosarelor de dauna. Partea de responsabilitate ce revine fiecarui conducator auto va fi stabilita de catre asiguratori, in functie de informatiile completate in formular, precum si in baza oricaror alte mijloace de proba existente la dosar.

Dupa completarea tuturor datelor solicitate in formular si semnarea acestuia, proprietarul vehiculului care considera ca trebuie sa solicite despagubiri se adreseaza societatii de asigurare care a eliberat asigurarea RCA pentru celalalt vehicul implicat in accident. Daca vehiculul care a produs accidentul este asigurat casco, proprietarul acestuia poate utiliza acelasi formular de Constatare Amiabila de Accident in relatia cu asiguratorul sau.

Sistemul bonus-malus

Sistemul bonus-malus a fost introdus in ianuarie 2010 si se aplica doar persoanelor fizice. Conducatorii auto care nu provoaca daune pe RCA vor putea beneficia de o reducere a politei de pana la 50% (circa 10% pe an). Cei care provoaca daune vor putea primi majorari ale primei de asigurare care pot depasi in unele cazuri 100%.

Reducerile se acorda numai daca nu ati avut daune in anul calendaristic anterior si in anul curent, iar acordarea clasei de bonusului depinde si de perioada pentru care se face noua polita RCA.

Daca polita curenta este in clasa B1 prin reinnoirea acesteia, fara daune, pe o perioada de sase luni aceasta va trece in clasa B2. Daca reinnoirea se face pe 12 luni se va primi clasa B3. Reducerile se acorda in acest fel pana la clasa B14 astfel:

B0 -0%, B1 -5%, B2 -10%, B3 -14%, B4 -18%, B5 -22%, B6 -26%, B7 -29%, B8 -32%, B9 -35%, B10 -38%, B11 -41%, B12 -44%, B13 -47%, B14 -50%.

Pentru aplicarea unui malus sunt luate in calcul evenimentele pentru care a fost platita cel putin o dauna in perioada de referinta, in care se retine responsabilitatea totala sau partiala a conducatorului auto, indiferent cine a condus vehiculul la momentul producerii accidentului, indiferent de modul de protocolare a acestuia, prin proces-verbal intocmit de politie ori prin constatare amiabila de accident. In functie de aceste criterii majorarile se aplica astfel pentru cele opt clase de malus:

M1 +5%, M2 +10%, M3 +20%, M4 +30%, M5 +45%, M6 +60%, M7 +80% si M8 +100%.

Alte aspect ale bonus-malus

1. Daca la momentul producerii evenimentului vehiculul era insusit si folosit fara acordul proprietarului si acest lucru a fost sesizat in scris politiei, coeficientul din sistemul bonus-malus al asiguratului nu este influentat.
2. Reducerea sau majorarea stabilita conform sistemului bonus-malus se aplica tarifelor notificate si practicate de catre societatea de asigurare la care asiguratul doreste sa incheie asigurarea obligatorie de raspundere civila.
3. In situatia in care un asigurat detine mai multe vehicule, sistemul bonus-malus se aplica distinct pentru fiecare vehicul.
4. In cazul vanzarii sau radierii vehiculului asigurat, stabilirea noii clase de bonus-malus pentru un vehicul nou-dobandit se face pornind de la clasa bonus-malus de care asiguratul a beneficiat anterior.
5. In cazul in care baza de date CEDAM nu poate fi interogata de catre asigurator, acesta poate stabili daunalitatea pe baza unei declaratii pe propria raspundere a asiguratului.

Recuperare prima de asigurare

Pentru a va usura demersurile de recuperare a banilor in cazul restituirilor primelor RCA punem la dispozitia pe site-ul http://www.rcaieftinonline.com formularul de Cerere Restituire Prima RCA. Dupa completarea tuturor campurilor prezentate in formular se va initia incarcarea celorlalte documente.

Documente necesare:

* cerere standard;
* copie carte de identitate;
* polita RCA in original;
* contract vanzare-cumparare;
* dovada radiere;
* inregistrarea la administratia financiara.

Prima RCA poate fi restituita numai in cazul in care atunci cand ati vandut masina sau ati radiat-o polita era in perioada de valabilitate. Solicitati restituirea banilor intr-un cont bancar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Note: If you are replying to another commenter, click the "Reply to {NAME} ↵" button under their comment!